Paardentherapie
Op onze zorgboerderij spelen onze paarden een essentiële rol. Wij doen paarden coaching (spiegelen met paarden). Dat ontzettend leerzaam zijn.
Zowel op lichamelijk als op emotioneel gebied.
Paarden beschikken over veel kwaliteiten waar wij als mensen veel van kunnen leren. Een paard streeft net als wij naar balans. Dit is van levensbelang en wanneer het paard ziet, voelt en merkt dat je uit balans bent zal het paard daar op reageren.
Uit balans zijn is hierin een breed begrip. Denk aan: psychisch, sociaal, mentaal of lichamelijke balans. Het paard communiceert met subtiele signalen, zijn lichaamshouding, bewegingen, afstand nemen of door een positie te kiezen.
Met het rijden van de paarden wordt de motoriek en balans ontwikkeld. De algemene verzorging van de paarden zorgt voor verantwoordelijkheidsgevoel. Je zelfvertrouwen en zelfzicht zal groeien door de omgang met paarden.
Communicatie
Een paard kan heel duidelijke communiceren, is eerlijk en oprecht. Een paard kan niet doen alsof. Het is een gevoeld dier. Wanneer een paard iets niet fijn vindt, stampt hij met zijn voet of hapt hij. En als hij iets wel fijn vindt dan geeft hij een knuffel. Doordat het paard volkomen eerlijk is in zijn gedrag en reactie wordt de mens met zijn eigen gedrag geconfronteerd. Hij reageert alleen op wat iemand doet, niet op wie iemand is.
Zelfvertrouwen
Iemand die weinig vertrouwen heeft, niet lekker in z’n vel zit of gepest word, kan zijn of haar zelfvertrouwen terug krijgen dankzij de omgang met paarden. Een paard verlangt namelijk naar duidelijkheid en leiding: laat zien dat je me kan sturen, laat zien wat je wilt, geef mij grenzen.
Gedrag
Een negatief effect op een paard is bijvoorbeeld impulsief gedrag, het paard zal hier op zal reageren. Het gevolg hiervan is dat een bepaalde opdracht met het paard niet zal slagen. Wanneer je het paard rustig benaderd, zullen de opdrachten wel gaan slagen, waardoor de beleving zal toenemen en het gedrag rustiger zal worden.