Osteopathie
Osteopathie
Osteopathie is een holistische geneeswijze. Dit houdt in dat het lichaam van mens of dier als geheel bekeken wordt en de samenhang tussen wervelblokkades, spanningen in de organen en spieren behandeld wordt.
Osteopathie is daarnaast een manuele behandelvorm die zich richt op de beweging van het lichaam. Beweging is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.
Het doel van osteopathie is het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen (manipulaties). Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces weer plaats gaan vinden.
Osteopathie is gericht op een totaalbenadering van het paardenlichaam. Daarbij kun je denken aan het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren), het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het CranioSacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie). Deze systemen werken samen om het paard gezond te houden. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest en kan dat klachten veroorzaken. Omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staan, kunnen de symptomen op een hele andere plek zichtbaar worden dan waar de eigenlijke oorzaak van het probleem ligt. Wij onderzoeken waar in het lichaam de beweging verminderd is en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
Behandeling
“Met deze behandeling help ik jouw paard weer optimaal te kunnen functioneren. Door het lichaam los te maken ontstaat er een optimale neurologische aansturing naar het gehele lichaam.
Osteopathie kan ook preventief worden ingezet om problemen in de toekomst te voorkomen”.
Tijdens de behandeling maak ik ook altijd gebruik van de cranio-sacraal technieken. Dit met voornamelijk het doel voor het ontspannen van het paard en het aanzetten van het zelfherstellende vermogen van het paard.
Mijn ervaring met deze combinatie behandeling is, dat op deze manier echt goede resultaten behaald worden. Ik ben daarom voor een behandeling soms een uur nodig, aangezien het hele lijf nauwkeurig zal worden gevoeld/getest en ik er 100% zeker van wil zijn dat ik geen pijnlijke plekken heb gemist. Ook kan ik mee kijken met andere zaken zoals het zadel, bit, hoofdstel, gebit, hoeven en voeding van het paard. De gehele basis moeten op orde zijn, om jouw paard zo fit mogelijk en los mogelijk in het lijf te houden.
Het kan voorkomen dat ik niet aan 1 behandeling voldoende heb om alle problematiek op te lossen, maar dit zal ik dan bespreekbaar maken.
Door de cursussen die ik de afgelopen jaren gevolgd heb, kan ik op veel verschillende manieren het lijf los maken.
Wanneer behandel ik het paard niet
- Wanneer een merrie drachtig is, adviseer ik meestal om geen behandeling te doen. Wanneer het veulen geboren is wacht ik meestal met het behandelen van de merrie tot het veulen vier tot zes weken oud is.
- Bij acute problemen, zoals bijvoorbeeld slokdarmverstoppingen, acute kolieken, kreupelheden en koorts is osteopathie niet de eerst aangewezen therapie, maar moet je de dierenarts inschakelen.
Trainingsopbouw na de behandeling
Na een behandeling geef ik oefeningen en een rust/opbouwschema mee, waarbij jij ervoor kunt zorgen dat jouw paard zo lang mogelijk los blijft.
Hoe snel de opbouw verloopt kan verschillen per paard. In het begin kan het paard nog zoekend zijn naar zijn nieuwe balans, het paard kan stijf zijn of spierpijn hebben na de behandeling.
Het effect van een osteopathie behandeling kan direct merkbaar zijn, maar ook pas na enkele weken van de behandeling zichtbaar worden. Het lichaam van het paard moet zich nog aanpassen. Aangezien ieder paard anders is en dus ook anders op de behandeling kan reageren, wordt de opbouw per individueel paard besproken.